ekobyggmedlera.se

Fick nyss veta att dom har skrivit om mig på ekobyggmedleras hemsida. Jätteroligt!
Så här står det:

Den ideella Föreningen Kulturand, som är initiativtagare till nätverket Ekobygg med lera, har inlett ett samarbete med några Eko-bygg-företag på andra sidan Baltiska viken.

Tack vare stöd från ”NORDPLUS” hade vi nu en fin möjlighet att göra en insats för en person och samtidigt för framtida ekobyggmöjligheter som kan få långtgående konsekvenser för många...

 

Sofia Zackrisson har blivit utsedd till vår stipendiat. Hon kommer att få delta i många kort-kurser om olika eko-bygg-tekniker. Kurserna kommer att genomföras i Järbo i Gästrikland, i Estland, Finland och Lettland.

 

Sofia är en mycket miljömedveten och engagerad ung kvinna. Hon är uppvuxen i Storvik och bor f.n. i Ockelbo. Hon säger om sig själv:

 

Miljötänket har alltid funnits i mitt liv, mamma var engagerad i miljöfrågor innan det ens fanns ekologisk mat i de vanliga mataffärerna och vi var nog dom enda i grannskapet som komposterade. Men det är inte förrän nu för några år sedan som det verkligen har blivit en stor del i mitt liv. Jag tycker det är jätteroligt att vara kreativ och hela tiden tänka ett steg längre för en så miljövänlig vardag som möjligt.”

 

Tack vare stipendiet som Föreninengen Kulturand tilldelat henne får hon nu möjlighet att inventera om ”ekobyggande” ska bli hennes framtida ”melodi”. Hon kommer att delta i många korta kurser (2-7 dagar) fram t.o.m. juni 2013. Kursernas ämnesinriktning är bl.a. flera olika sätt att bygga med lera, att bygga massugn, bygga klassisk finsk bastu, lägga vasstak och spåntak, timring, träsnideri och andra träarbeten samt att sköta sina redskap för sådana arbeten, att rena vatten naturligt, bygga vindkraftverk och solvärme-system, permakultur, m.m


Liten Lettisk ordlista

Håller på att planerar och kollar upp lite inför Riga resan och hittade några ord och fraser som kan vara bra att kunna. Klistrar in dom här så kan jag skriva upp dom i skrivblocket sen och plugga lite :)
Bar ska tydligen heta "bärs" också, kommer ju inte vara så svårt att komma ihåg.
Hej! = sveiki!
Hej då = Uz redzešanos
God morgon = labrit
God dag = labdien
Ja = ja
Nej = ne
Tack = paldies
Varsågod = ludzu
Ursäkta = Atvainojiet
Hur mycket kostar denna? = Cik tas maksa?
Hur står det till? = Ka tev klajas?
Tack, bara bra = Paldies, man klajas labi
Lämna mig ifred! = Lieciet mani miera!
Hjälp! = Paliga!
Ring polisen! = Izsauciet policiju!
Skål! = Prieka!
Öl = Alu (plural alus).
Ett glas rött vin = Glazi sarkanvina
Ett glas vitt vin = Glazi baltvina
Mineralvatten = Mineraludeni

Räkneord;

1 = viens
2 = divi
3 = tris
4 = cetri
5 = pieci
6 = seši
7 = septini
8 = astoni
9 = devini
10 = desmit
Eluttagen ska i alla fall vara lika som i Sverige också. Bra då slipper man fixa adapter.
Däremot ska inte kranvattnet gå att dricka så det måste köpas.

Dreadsen då å nu..

Hittade denna bild som är tagen för nästan 3 år sedan. Kul å se hur mycket dreadsen har växt ändå :)
Bilden är tagen i Oktober 2008
Å såhär ser jag ut idag, med skitig lugg som står åt alla håll :P Haha!

Det här med träning...

... Ja ska man bygga hus kan det nog behövas lite muskler. Jag har ju tränat mycket förut när jag höll på med dans å skider så kompletterade man gärna det med lite styrketräning. Men nu när jag varken dansar eller åker skider nå mer har det inte direkt funnits någon motivation (eller större behov)  till styrketräning.
Nu sätter ju kurserna igång redan nästa vecka så några muskler hinner ju inte riktigt byggas på så kort tid, men däremot kan man ju alltid aktivera kroppen så slipper man förhoppningsvis värsta träningsverken.
Men så var det ju det här med rutiner också. Ska man bygga upp ett träningsschema kan det ju vara en fördel att ha någon rutin i vardagen så man vet vart, vad och hur man kan träna. Men jag har ju ingen som helst rutin i min vardag! Jag vaknar ju inte ens upp på samma ställe varje morgon just nu.
Så styrketräning på gym eller armhävningar å situps å sånt hemma är just nu uteslutet då jag känner att jag vill ha mer rutin för att det ens ska bli av.
Promenerar gör jag gärna så då kan man ju komplettera det med stavar så aktiverar man större del av kroppen.
Fick hem en dvd med qigong förra veckan (Tack Ulrika!), även om det inte är så jättemycket styrka så är det mycket balans och hållning så det kan nog vara super.
Jag tror det bästa å enklaste jag kan göra just nu är att bara göra nånting när tillfälle ges.
Som igår vart det bara en promenad i svampskogen.
Nu har jag precis fått i mej dagens andra frukost så nu ska jag köra lite qigong. Å om inget annat dyker upp så blir det nog en stavgång senare.

Blivande ekohusbyggerska

Nu var det ett jävla tag sedan det bloggades något här, men jag har ju varken haft internet eller inspiration så.. Men ändå är det fortfarande några läsare som kikar in då och då det känns jätteroligt :)
Åh jag har nåt jätteroligt att berätta! Jag har fått stipendium för att gå kurser i olika ekobyggmetoder. Så nu i september kommer jag gå en kurs här hemma i lerhusbygge sen ska jag till Riga (Lettland) och gå en kurs i vasstak- och spåntaksbygge. Det kommer vara fler kurser i nästan 2 år framåt men jag har precis fått reda på detta så jag vet inga fler än.
Förhoppningsvis så kommer det bli mer bloggandes framöver för det skulle vara jättekul att få allt dokumenterat så man kan gå tillbaka och kolla och komma ihåg vad man lärt sig. Åtminstone för min del.
Ingen som har en kamera över? Vore ju ännu bättre om man kunde fotodokumentera :)
Förresten har varken min hotmail/msn eller facebook kvar eftersom dom blev hackad för ett tag sedan. Så är det någon som fortfarande har kvar mej som vän där får ni gärna ta bort mej.

RSS 2.0